Milliseid vigu teevad e-poed tootetutvustuste kirjutamisel?

Geenius.ee ajakirjanik Merilin Merila küsis minult kommentaari tootetutvustuste kohta, mida igapäevaselt e-poodides kohtame.

Lõplik artikkel, kus lisaks minule kommenteerib tekste ka Saskia Kivi, on kättesaadav Geenius.ee e-kaubanduse lehelt.

Kuna päris kõik artiklisse ei jõudnud, siis otsustasin kirjutada eraldi blogiposti tootetutvustuste kirjutamisest.

Millised on levinud vead, mida e-poed tootetutvustusi kirjutades teevad?

Tüüpilised probleemid on erialaspetsiifilise sõnavara kasutamine, detailidesse kinnijäämine ja üks-ühele tekstide kopeerimine.

Žargooni all pean silmas väga spetsiifilist kõnepruuki nagu pikkade ja lohisevate tootenimede kordamine, akronüümid, seerianumbrid, erialaspetsiifilised väljendid jms. Selline žargoon ei suuda hoida inimest kaua lugemas, sest võõraid keerulisi tähekombinatsioone nähes läheb mõte kiiresti uitama. Ostja ei taha hakata eraldi guugeldama, mida üks või teine termin täpselt tähendab. Selline info peaks kõik sama lehel selgitatud olema. Pealegi kõnetab žargoon enamasti vaid väga teadlikku klienti, kuid jätab uusi kliente puudutamata. 

Tihti kirjeldatakse toodet ka kui isoleeritud ühikut: robottolmuimejal on ühed või teised omadused. Tegelikult huvitab meid tolmuimejast endast palju rohkem meie enda kodu, kus see robot liikuma hakkab. Meid huvitab, kuidas see spetsiifiline masin võrreldes teistega diivani alla mahub või kassikarvi puhastab.  

Viimaks on probleemiks, kui tootetutvustuse kirjutamise asemel kopeeritakse tekst otse tootja lehelt ja tõstetakse enda lehele ümber. See loob see duplikaatsisu, mis ei ole otsimootorite seisukohast optimaalne lahendus. 

Kuidas e-poed saaksid oma tootetekste huvitavamaks muuta?

Oma copywritingu koolitusel lasen copywriteritel kirjutada üles toote funktsioonid ja siis iga funktsiooni juures küsida endalt mitu korda järjest: “Mida see annab?”. Näiteks kui kõlaril on parameeter 90db, siis võiks kirjuta juurde, et 90db annab puhtama helikvaliteedi. Parem heli annab omakorda nauditavama kuulamiselamuse. Parem kuulamiselamus võib aidata meil lülitada end välja argipäevast. 

Kui nendest mõtetest lõpuks kirjeldusi luua, saab tekstis kombineerida erinevaid tasandeid, alates spetsiifilisest funktsioonist ja lõpetades abstraktsemate tunnete ja hüvedega. 

Millele tuleks veel tootetutvustusi kirjutades rõhku panna?

Meil on palju tooteid, mis on üksteisele sarnased. See aga ei tähenda, et me peaks neid sarnaselt kirjeldama. Oluline on luua eristus, et lugeja mäletaks toote peamist müügiargumenti ja kuidas see teistest turul olevatest toodetest erineb. Isegi kui müüa kahte paari sarnaseid tasse, saab ühe puhul tõsta fookusesse purunemiskindlus ja teise puhul eriline disain. Küll siis igaüks oma leiab. 

Veel tahaks lisada, et meeleolu loomiseks võiks mõelda mitte ainult toote funktsioonidele, vaid lasta kõik oma meeled valla. Mõtle multisensoorselt! Kirjelda tekstuure, lõhnasid, värve. Loo kujutluspilt, kuidas tšillišokolaad maitseb kohvi kõrval kui araabiamaade vürtsiturg varahommikuses udus.

Miks on üldse oluline tootetutvustused põnevaks muuta?

Inimene, kes on jõudnud tootelehele, on enamasti juba üsna suure ostusooviga. Kuid see ei tähenda, et ta teaks täpselt, mida tal on vaja. See on hetk, kui saame ostuvalmis inimest mõjutada ostuga lõpuni minna.

Inimene peaks tundma, et tema otsus avaldab talle positiivset mõju, et see on oma hinda väärt ja manab silme ette kujutelma sellest, kuidas toode tema eluga sobitub.  Tootetutvustuse kirjutamine hästi ja mahlakalt on see, mis inimese emotsiooni aitab tekitada.

Millised kliendid tellivad tootetutvustuse kirjutamist? 

Sellised e-poed, kes teiste tooteid vahendavad või kellel on väga suur toodete kogus, enamasti copywriteri abi ei otsi. Tihti visatakse tootelehele mõned parameetrid ja paar rida teksti, mis on kopeeritud tootjate brošüüridest. Selle töö teeb pigem andmesisestaja kui eraldi kirjutamisele spetsialiseerunud inimene.

Copywriteri poole pöörduvad pigem need, kellel on enda toode ja igal tootel põhjalik maandumisleht koos mitmekülgse foto- ja videomaterjaliga. Neil on ka selgem visioon ning arusaam teksti funktsioonist. Kui tekst saab valmis on hea vaadata, et leht on tervikuna mõjuv ja kannab ühtset sõnumit. Kui suudame selle saavutada, on ka klient rahul. 

Berit Renser

Berit Renser

Copywriter