Osalesin Müürilehe paneelis sotsiaalmeedia platvormidest kultuurisfääris

Müürileht pidas 18. veebruaril Tartu Uues Teatris ja Genialistide Klubis oma 15. sünnipäeva. Festivali kavas oli muu hulgas paneel “Sotsiaalmeedia kultuurisfääris – tüütu kohustus või kasulik tööriist?”, kus arutasime kultuuritöötajate suhet sotsiaalmeediaga. Paneelis osalesid noorte kirjandusajakirja Värske Rõhk peatoimetaja Hanna Linda Korp, muusik ja kultuuriajakirjanik Kaisa Ling, vabakutseline kunstnik Helgi Saldo ning sotsiaalmeediauurija ja -koolitaja Berit Renser. Vestlust juhtis kultuurikriitik Kärt Kelder.

Korduvalt käis läbi mõte, et sotsiaalmeedia platvormid ja nende ülalpidamine on paljude kultuurivälja asukate jaoks justkui kohustus. Kuhu mujale on inimesed vabatahtlikult kokku tulnud? Kus mujal jõuab sinu postitus või reklaami kümnete, sadade ja rohkemate inimesteni? Oleme seda korduvalt kuulnud lauset ja ilmselt isegi öelnud: „Kui ma X-lehekülge ei haldaks, ei oleks ma ammu enam Facebookis/Instagramis”.

Samas ei ole see kohustus mitte kõigi jaoks meeldiv. Sammu tuleb pidada nii uute sotsiaalmeedia platvormidega kui muutustega vanades. Peab teadma parasjagu toimivaid algoritme, millised postitused auditooriumile meeldivad ja olema valmis enda nägu iga päev tervele maailmale presenteerima.

Lisaks kõigele on valdkond professionaliseerunud ja muutunud niivõrd andmepõhiseks, et ilma taustateadmisteta inimene ei pruugigi osata sotsiaalmeediast maksimumi võtta. Muudkui tuleb toota sisu, ent sisu ise on nii sisutuks muutunud. Kõigele lisaks on keerukad reklaamiplatvormid kasvanud kasutajal üle pea ning kui nende kasutusoskus on puudulik, peab vaene kultuuritöötaja selle teadmistepuudlikkuse eest veel lõpuks peale maksma.

Mida siis teha, kas kohaneda, eemalduda või püsida hoopis „kusagil vahepeal” – teha vaikselt oma loomingut ja kui parajasti meelde tuleb, ka mõni postitus või foto üles visata? Üldiselt jõudsime järeldusele, et ehkki tegemist on vahel frustreeriva lisatööga, mis toob sisse ennekõike Zuckerbergile endale, annavad sotsiaalmeedia platvormid demokraatlikult hääle kõigile, kes end väljendada soovivad. Ka neile, kes teistest väravavalvuritest muidu läbi ei pääseks.

Palju õnne Müürilehele 15.aastaseks saamise puhul ja jõudu sotsiaalmeedias hea ajakirjanduse presenteerimisel!

Berit Renser

Berit Renser

Copywriter