Kas ChatGPT võtab copywriterilt leiva laualt?

ChatGPT avas oma chatboti 2022. aasta veebruaris. Too AI-sisukirjutaja sai lühikese ajaga Twitteris trenditeemade etteotsa. Mis seal salata, esmapilgul võtab tekstigeneraatori oskus küsimustele vastat üsna sõnatuks. Õigustatult on mõnelgi tekkinud küsimus – kas järgmisena kaotavad töö kõik kirjapulgad? Võtsin tekstigeneraatori ette, et vastus leida.

Kui pole vana, pole ka uut

Kuna AI loob infot vaid varasema baasilt, siis oskab ta rääkida peamiselt sellest, mida kõik teised juba teavad. Ehk teisisõnu, kui internet juba kihas küsimusest “Miks Tesla on hea auto?”, siis oskab bot sellel teemal teha küsijale veenvaid kokkuvõtteid. Aga kui küsida minu doktoritöö teemal, mis kombineerib kahte teemat – Facebooki ja sellel platvormil tegutsevaid nõidu ja teisi alternatiivseid gurusid, siis kehitab ChatGPT õlgu. Ta tõesti ei tea, kuidas sotsiaalmeedia on nõiaelu muutnud.

Siit ilmnebki AI kõige suurem probleem. Kui tahad avastada päris uut maailma, siis oled endiselt omapäi. AI ei tea veel kirjutamata uurimistööde kohta, ei tunne sinu ettevõtte tiimiliikmeid, ei kajasta sinu elu hiljutisi sündmusi ega suuda kirjeldada täiesti unikaalset ideed või toodet. Sarnaselt pildigeneraatoriga on tekstigeneraatorisis kõik uus remixitud vana – küsime foto kassist läpakaga tööd tegemas, saame ristsugutise kontoritöötaja stock-fotost ja nunnust karvasest kassinäost.

Iseloomutu sisu ja sõnavaht

Kahjuks on generaatori loodud tekst üsna näotu ega hiilga keelelise iluga. Kui küsida ChatGPT’lt “Mis on teater?”, algavad vastuse kõik laused sõnaga “teater”. Ehkki Google otsimootorile sellised märksõna kordavad laused meeldiksid, siis inimesest lugejale on tegemist veidi tüütu ja nurgelise tekstiga, mis on oma grammatiliselt keerukuselt sobiv lugemiseks mõnele põhikooli lapsele.

Ajal, kui internet on juba täitunud tühjade sõnadega, muutub sõnavaht vähemalt mulle aina vastumeelsemaks. Tahaks loomingulisemaid laused ja iseloomuga tekste. Tahaks originaalset sisu ja uusi ideid. Eks igaüks ise otsustab, kas internet vajab veel üht täpselt samasugust artiklit nagu kõik need teised. Muide, tahtsin seda artiklit algselt kirjutada ainult tehisintellekti abiga – loe ise, kuidas meeldib.

ChatGPT teeb plagiaati

Lisaks kõige avastasin, et AI tegeleb plagieerimisega. Palusin ChatGPT’lt, et ta aitaks mul parafraseerida ideed “Iidsed traditsioonid, moodne tehnoloogia”. Kui vastuseid nägin, siis tundusid need kuidagi tuttavad. Kiire guugeldamine näitas, et üks neist oli ühe välismaise ülikool slogan ja teine tuntud raamatu pealkiri.

Samamoodi nagu AI pakub lahendusena tuntuid fraase, kipub AI unustama viited teadusartiklitele ja teistele allikatele, mis aitaksid tekstide päritolu paremini mõista. Lisaks kõigele muudab see teksti tõesuse kontrollimise keeruliseks ning ka selle osas peaks tekstigeneraatori kasutaja olema ettevaatlik, sest faktiliselt õiged vastused ei ole kunagi garanteeritud.

Ilma generaatori loodud teksti tausta kontrollimata võib niisiis jääda täbarasse olukorda. Kujuta ette, kui näiteks Vilnius nimetaks end AI’le tuginedes kogemata “heade mõtete linnaks” või keegi märgiks vabariigi aastapäevaks 29. veebruari.

Copywriterid ei pea (veel) hirmu tundma

Kui midagi karta, siis seda, et internetti voolab veel suurem kogus näotut ja iseloomutut teksti, mis kordab olemasolevat. See aga on professionaalsele copywriterile ainult heaks uudiseks. Mida rohkem taolist sisu masinõppe alusel luuakse, seda enam tekib vajadus originaalse, kvaliteetse ja loomingulise teksti järele.

Niisiis ei pea copywriterid kartma, et nende leib laualt kaob. Vastupidi, nagu teisteski AI-valdkondades, võtab masin üle rutiinsed töötükid, jättes alles vajaduse kõrge kvalifikatsiooniga töötajate järele. Küll aga saab copywriter AI’d enda töö lihtsustamiseks kasutada. Kuidas täpsemalt – kirjutan järgmises artiklis.

Berit Renser

Berit Renser

Copywriter