Miks turundajaid pöörduvad copywriteri poole?

Tihti arvatakse, et copywriteri poole tasub pöörduda siis, kui on vaja kirjutada tabavaid reklaamtekste. Ometi on ju tekst iga müügi- ja turundusinimese igapäevases arsenalis.

Siin on neli levinud olukorda, kust turundust vajav ettevõte jõuab lõpuks järeldusele – meil on ikkagi copywriteri abi vaja!

(1) “Kirjutamine ei ole mulle”.

See tüpaaž inimesi teab hästi, et jutt jookseb neil soravalt, aga kui kirjutamiseks läheb, jäävad sõnad justkui sõrmede vahele kinni. Nad pole kunagi olnud suured kirjasõnaseadjad ega plaani seda olla ka tulevikus. Nad on nutikad ja oskavad õigel hetkel jääda oma liistude juurde. Tihtilugu on nendega hea pidada üks korralik telefonivestlus ja ise need sõnad paberile panna. Tulemus on mahlane ja hea tekst otse sorava jutuga eksperilt.

(2) “Ideid on palju, aga lihtsalt ei jõua!”

Tihti on tegemist Hunt Kriimsilmadega, kes on ehitanud üles oma ettevõtte või osakonna, juhivad korraga nii numbreid kui inimesi, peavad plaane ja kustutavad tulekahjusid. Kahtlemata oleks nad võimekad kirjutama mida tahes, aga ööpäevas on endiselt ainult 24 tundi. Peatselt jõuavad ka nemad järeldusele, et ainus viis päeva veel rohkem tööd mahutada, on vähemalt natuke sellest kellelegi teisele delegeerida.

(3) “Liiga teemas sees”.

Need tegelased oskavad oma tootest rääkida kuni väikseima molekulini välja. Kahjuks keegi teine ei saa neist hästi aru. XML Sitemap võib küll mõnele olla tuttav märksõna, aga ülejäänud tahavad ikka kuulda lohutust, et peatselt muutub nende koduleht Googles nähtavaks. Eksperdid vajavad eelkõige tõlki, kes selgitaks nende tooteid keeles, mis ka teistele ahvatlevana kõlavad.

(4) “Sulg mul jookseb, aga mis see keyword on?”

Viimaks on jäänud need, kellel on loomulik anne tekst kirja saada, aga siis avastab ta, et turundus on tekstist ammu palju kaugemale arenenud. Targa inimesena on ta kuulnud teisigi digiturunduse fraase nagu külmad ja kuumad kontaktid või et taasturunduseks tasub teksti natuke mudida. Kuna see tähendaks täiesti uue valdkonna selgeks õppimist, otsustab too jooksev sulg hoopis copywriterile kirja kirjutada.

Ütle nüüd ausalt, kas mõni neist kõlas natuke tuttavalt?

Berit Renser

Berit Renser

Copywriter